TudósTár természettudományi kislexikon
macska macska macska
A macska testbeszéde


A macskák több féle módon kommunikálnak. Nyávogással, a farkuk mozgatásával, vagy akár a szőrük borzolásával is ki tudják fejezni magukat. Ha egy ellenféllel kerülnek szembe, felborzolják szőrüket, hogy nagyobbnak látszanak, ezáltal félemlítik meg azt, de ha megijednek, összehúzzák magukat. Nyávogni nagyon sok féle módon tudnak, minden hangváltozat más jelentést hordoz. A dorombolás egyaránt jelezhet elégedettséget és fájdalmat is. A doromboló hang a gége ritmikus impulzusai által jön létre.

 
A macska testbeszéde képesen


Mit mutat a farkinca:macska testbeszéde 1

A hangulatra utalnak:
macska testbeszéde 2

A macska arca:
macska testbeszéde 3 
A macska szőrzete

- Cobby: Ebbe a kategóriába tartozó cicáknak kicsi fülei, és zömök izmos teste van. (Pl. perzsa)
- Keleti: Idetartoznak azok a cicák melyeknek hosszú orra nagy füle, és vékony nyurga teste van. Ilyen a keleti rövidszőrű fajták és a sziámi.
Fején a pofa és a szem körül található a tapintószőr, mely az érzékelést segíti. Szőrzete rendkívül változatos lehet, három szőrszáltípust különböztetünk meg:

  • vezérszőr, ez a leghosszabb és legerősebb
  • felszőr, ez rövidebb
  • aljszőr, ebből van a legtöbb.

A szőrszálakban elraktározódott pigmentek határozzák meg cicusunk színét. A fogazata összesen 30 fogból áll, ami úgy oszlik el, hogy felül 16, alul pedig14 van. Egyértelműen a ragadozó életmódhoz alkalmazkodott.

Karom: A cicák, hogy megelőzzék karmuk túlnövekedését, bizonyos időközönként egy alkalmas eszköz –mondjuk fotelkarfa-, segítségével kiélesítik azt. Ilyenkor megszabadulnak a felesleges karomburoktól, és közben tornáznak is kicsit. De megóvhatjuk bútoraink épséget, ha magunkra vállaljuk a manikűrös szerepét, és egy körömolló segítségével levágjuk.
A macska életkora

A macskák életkora függ az életkörülményeitől, táplálásától, egy lakásban tartott cica elélhet 15-20 évig is, míg vadon élő társaik jóval kevesebb ideig. Az ivartalanított cicák is tovább élnek, mivel számos betegség nem fenyegeti őket. A legidősebb macska életkora, amit feljegyeztek 35 év volt.

top
Design downloaded from free website templates.